Ce sunt gospodăriile agroturistice?

În cazul în care vrei să urmezi cursul de lucrător în gospodăria agroturistică și te întrebi cum se întâmplă lucrurile acolo, poți găsi o serie de informații în cele ce urmează.

Agroturismul este o formă de turism apărută din necesitatea găsirii unor soluții de creștere a veniturilor gospodăriilor rurale prin valorificarea potențialului lor economic. Acest potențial se referă atât la excedentul de cazare existent în gospodăria țărăneasca – pregătit și amenajat special pentru primirea de oaspeți – cât și la bunurile și serviciile oferite de aceasta spre consumul persoanelor care vin în mediul rural pentru relaxare, odihnă și agrement.

În funcție de ambientul natural, cultural si folcloric al regiunii, serviciile agroturistice oferite de gospodăriile țărănești pot varia de la servirea mesei, servicii de însoțire și călăuza turistică pe anumite trasee sau inițiere în anumite meșteșuguri tradiționale, la posibilitatea practicării unor sporturi sau asistării la o serie de obiceiuri tradiționale din gospodărie, localitate sau zonă (șezători, hore sătești, colinde, hramuri bisericești, târguri tradiționale, spectacole folclorice, etc).

„Poate pare surprinzator însă România se poziționează de ani buni în prima jumătate a topului țărilor din Europa cu turism rural și agroturism dezvoltat. În ultimii 10-15 ani, localnicii din zonele rurale au înțeles importanța acestui tip de turism care contribuie la dezvoltarea economică din zonele respective. Este de lăudat faptul că, în ciuda unei infrastructuri scăzute și a unui interes și mai scăzut din partea autorităților, acest tip de turism începe să prindă amploare”, a explicat într-un interviu Aurel Creangă, consultant în turism și evenimente.

O organizare eficientă a unei gospodării agroturistice cuprinde:

Locuința – situată în partea din fața a clădirii. La parter găsim bucătăria, sufrageria și camera de zi, iar la etaj dormitoarele.

Anexele gospodărești – în general, în zona de mijloc găsim un mic atelier gospodăresc, o magazie, cămara cu alimente, crama, laboratorul de tranșare sau preparare a produselor tradiționale, etc.

Grajdul pentru animale are la parter adăpostul pentru animale, sala de muls, tancul de răcire, iar la etaj fânarul si turnul de siloz.

Curtea din față, cuprinde și spațiul de odihnă și cel de joacă pentru copii.

Livada și grădina de legume se amenajează separat și sunt îngrădite. Aici întâlnim zona de pomi și arbuști fructiferi, zona de legume perene și zona de legume anuale și succesive.

În cazul în care vrei să te înscrii în proiect, la acest curs sau la altul, ne poți scrie în secțiunea Contact sau ne poți suna.

Sursa foto: lapensiuni.ro

Sună acum!