Interviu cu Alexandra Militaru, tânăra absolventă care a pornit o afacere pe cont propriu
Alexandra Militaru este o antreprenoare din Ploieşti care a ales să îşi deschidă primul business în acest domeniu imediat după ce a terminat Faculatea de psihologie. Afacerea ei este o clinică integrată de psihologia sănătăţii ce poartă un nume sugestiv – Clear Mind.
Cum ți-a venit ideea de a începe o afacere imediat după terminarea studiilor?
Încă din perioada adolescenței a început să mă pasioneze antreprenoriatul prin participarea la cursurile de educație antreprenorială din liceu și pe parcursul anilor de facultate a început să mi se contureze dorința de a deschide o clinică de psihologie.
I-ai încuraja pe alții să facă acest demers?
Da, cu siguranță. Deși a fi antreprenor înseamnă să lucrezi de multe ori peste cele 8 ore de muncă pe zi și să fie nevoie să depășești numeroase dificultăți, e important să fii deschis la lucruri noi, să înveți din greșeli și să încerci până reușești. Fericirea de a lucra cu pasiune și de a avea un impact pozitiv asupra societății îți oferă foarte multe satisfacții.
Cum ai ales domeniul noii afaceri?
Am ales acest domeniu pentru că mă pasionează și aveam multe cunoștințe în această arie. Mi-am dorit să normalizez grija față de sănătatea mentală și, în același timp, să construiesc o echipă de profesioniști în care oamenii să poată avea încredere. În prezent, există foarte mulți pseudospecialiști pe piață care nu au nici pregătirea și nici cunoștințele necesare pentru a conduce clientul într-un demers terapeutic echilibrat. Din păcate, și acest lucru contribuie la menținerea stigmei asociate sănătății mentale care face să se amâne sau chiar să împiedice mersul la psiholog ceea ce duce mai departe la agravarea condiției existente. Astfel, în echipa noastră am ales doar specialiști la care aș avea și eu încredere să merg și mă bucur mult să observ că oamenii se deschid încet-încet ideii de a merge la psiholog.
Cum ai făcut rost de banii de pornire?
Investiția inițială a fost constituită din fonduri europene nerambursabile obținute prin participarea la un concurs de planuri de afaceri din proiect și din capital propriu.
Care au fost cele mai mari provocări la început?
Cele mai mari provocări au fost birocrația și schimbările legislative la care a trebuit să mă adaptez cât mai repede, dar și alegerea oamenilor potriviți pentru construirea echipei.
Ce te-ar fi ajutat atunci?
La început mi-ar fi fost de un real folos să am un mentor antreprenor care să îmi poată răspunde la întrebări și să îmi ofere îndrumări.
Ți-ar fi prins bine un curs de antreprenoriat în care să ți se explice pas cu pas ce este de făcut și să ți se ofere ajutor la crearea planului de afaceri și înființarea firmei?
Proiectul în care am participat și prin care am obținut fondurile a cuprins un astfel de curs. A fost o provocare, însă, navigarea prin lumea reală a birocrației și strategiilor. Cred că discuții cu antreprenori care să-mi povestească despre ce se întâmplă în realitate mi-ar fi fost într-adevăr de folos.
Pentru ce ai folosit banii obținuți din programul de finanțare nerambursabilă?
Banii au fost folosiți pentru amenajarea spațiului, serviciile de marketing, contabilitate, chirie, salarii, echipamentele și instrumentele necesare desfășurării serviciilor activităților.
Care este cea mai mare provocare acum, după mai bine de un an?
Cea mai mare provocare în acest moment este menținerea echilibrului între viața personală și viața profesională care vine la pachet cu oboseala. De foarte multe ori e nevoie să lucrezi în afara orelor de program sau în weekend pentru a rezolva diverse probleme și a menține firma pe linia de plutire.
Care este următorul pas în afacere?
Următorul pas este reprezentat de realizarea unor parteneriate cu angajatori pentru care starea mentală a angajaților contează. Vrem să ajutăm managerii care pun accent pe evoluția oamenilor și implică angajatul într-un demers de dezvoltare. Noi oferim acest tip de consiliere, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, cu beneficii dovedite pe termen lung pentru toate părțile implicate.